Natchnieniem do stworzenia tego banalnie prostego przepisu był głód. Tak. Głód jest najlepszym doradcą w kwestii wymyślania nowych smaków. Otworzyłam lodówkę, spojrzałam na jej zawartość i pomyślałam: zjem cię sałatko. Osobiście uwielbiam połączenie smaków wytrawnych i słodkich. Oczywiste więc było dla mnie użycie miodowego dressingu.
- 2 saszetki kaszy bulgur
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1,5 pomidora
- pół cebuli
- ogórek szklarniowy kawałek ok. 15 cm
- ząbek czosnku
- cytryna
- olej około 4 łyżek
- sos Tabasco 2 łyżeczki
- sól
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (szybciej się wystudzi) i dokładnie odsączamy.
Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem. Nie obieramy go, usuwamy miąższ z nasionami, kroimy drobno. Cebulę kroimy w podobnej wielkości kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
Pokrojone warzywa, natkę i kaszę łączymy w misce. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, tabasco, sok z całej cytryny. Solimy do smaku. Mieszamy i już możemy jeść.
Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem. Nie obieramy go, usuwamy miąższ z nasionami, kroimy drobno. Cebulę kroimy w podobnej wielkości kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
Pokrojone warzywa, natkę i kaszę łączymy w misce. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, tabasco, sok z całej cytryny. Solimy do smaku. Mieszamy i już możemy jeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz