niedziela, 4 lutego 2018

Sałatka z kaszą bulgur



Natchnieniem do stworzenia tego banalnie prostego przepisu był głód. Tak. Głód jest najlepszym doradcą w kwestii wymyślania nowych smaków. Otworzyłam lodówkę, spojrzałam na jej zawartość i pomyślałam: zjem cię sałatko. Osobiście uwielbiam połączenie smaków wytrawnych i słodkich. Oczywiste więc było dla mnie użycie miodowego dressingu.

  • 2 saszetki kaszy bulgur
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1,5 pomidora
  • pół cebuli
  • ogórek szklarniowy kawałek ok. 15 cm
  • ząbek czosnku
  • cytryna
  • olej około 4 łyżek
  • sos Tabasco 2 łyżeczki
  • sól


Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (szybciej się wystudzi) i dokładnie odsączamy.

Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z ogórkiem. Nie obieramy go, usuwamy miąższ z nasionami, kroimy drobno. Cebulę kroimy w podobnej wielkości kostkę. Natkę pietruszki siekamy.

Pokrojone warzywa, natkę i kaszę łączymy w misce. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, tabasco, sok z całej cytryny. Solimy do smaku. Mieszamy i już możemy jeść.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz