Karnawał to okres imprez, prywatek, spotkań z przyjaciółmi. Warto więc pomyśleć o odpowiednim menu. Kolejna sałatka? Nudaaaa. Koreczki, kanapeczki?? Nudaaa.
Idealna przekąska na imprezę karnawałową?? Coś na ząb, na raz. Smacznie, zdrowo, zagryzka na jeden kęs, tak do kieliszka. A do tego jakie wrażenie na gościach. Przedstawiam kruche babeczki z wytrawnym farszem, a raczej trzema rodzajami farszu.
Idealna przekąska na imprezę karnawałową?? Coś na ząb, na raz. Smacznie, zdrowo, zagryzka na jeden kęs, tak do kieliszka. A do tego jakie wrażenie na gościach. Przedstawiam kruche babeczki z wytrawnym farszem, a raczej trzema rodzajami farszu.
- Ciasto:
- mąka 250 g
- Masło 120 g
- Jajko 1 sztuka
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Sól 1/2 łyżeczki Pasta brokułowa:
- ugotowane brokuły 250 g
- Feta 150 g
- Serek śmietankowy typu Almette 1/2 opakowania
- Czosnek 1-2 ząbki Pasta surimi:
- 3/4 opakowania surimi
- Mała cebula czerwona
- Serek śmietankowy typu Almette 3/4 opakowania
- Pieprz, sól do smaku
- Czarnuszka łyżeczka Pasta serowa:
- Ser żólty tarty 150 g
- Serek śmietankowy typu Almette 3/4 opakowania
- Garść orzeszków ziemnych
- Sól, pieprz do smaku
- Chilli, szczypta kurkumy
Przygotowania zaczniemy od babeczek.
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche, które następnie schładzamy przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut - do ładnego zrumienienia babeczek. Kruche spody pozostawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy pasty.
Pasta brokułowa:
Ugotowany brokuł kroimy w drobniejsze kawałki. Kilka malutkich różyczek odkładamy na bok do przybrania. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę i całość blendujemy na w miarę gładką masę. Gdyby okazała się zbyt gęsta - można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.
Pasta surimi:
Paluszki surimi kroimy w drobną kosteczkę. Kilka większych kawałków pozostawiamy do ozdoby. Cebulę drobno szatkujemy. Dodajemy do surimi, łączymy z serkiem śmietankowym i przyprawami. Gdyby pasta okazała się zbyt gęsta, można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.
Pasta serowa:
Set trzemy na drobnych oczkach. Orzechy blendujemy na drobniejsze kawałeczki. Kilka orzeszków odkładamy na bok do ozdoby. Ser, orzeszki, przyprawy łączymy z serkiem śmietankowym. Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.
Na wystudzone kruche spody za pomocą łyżeczki bądź rękawa nakładamy pasty. Ozdabiamy brokułami, surimi i orzeszkami.
Smacznego!
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche, które następnie schładzamy przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut - do ładnego zrumienienia babeczek. Kruche spody pozostawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy pasty.
Pasta brokułowa:
Ugotowany brokuł kroimy w drobniejsze kawałki. Kilka malutkich różyczek odkładamy na bok do przybrania. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę i całość blendujemy na w miarę gładką masę. Gdyby okazała się zbyt gęsta - można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.
Pasta surimi:
Paluszki surimi kroimy w drobną kosteczkę. Kilka większych kawałków pozostawiamy do ozdoby. Cebulę drobno szatkujemy. Dodajemy do surimi, łączymy z serkiem śmietankowym i przyprawami. Gdyby pasta okazała się zbyt gęsta, można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.
Pasta serowa:
Set trzemy na drobnych oczkach. Orzechy blendujemy na drobniejsze kawałeczki. Kilka orzeszków odkładamy na bok do ozdoby. Ser, orzeszki, przyprawy łączymy z serkiem śmietankowym. Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.
Na wystudzone kruche spody za pomocą łyżeczki bądź rękawa nakładamy pasty. Ozdabiamy brokułami, surimi i orzeszkami.
Smacznego!
Świetnie wyglądają i bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń