niedziela, 4 lutego 2018

Babeczki imprezowe


Karnawał to okres imprez, prywatek, spotkań z przyjaciółmi.  Warto więc pomyśleć o odpowiednim menu. Kolejna sałatka? Nudaaaa. Koreczki, kanapeczki?? Nudaaa.

Idealna przekąska na imprezę karnawałową?? Coś na ząb, na raz. Smacznie, zdrowo, zagryzka na jeden kęs, tak do kieliszka. A do tego jakie wrażenie na gościach. Przedstawiam kruche babeczki z wytrawnym farszem, a raczej trzema rodzajami farszu. 

    Ciasto:
  • mąka 250 g
  • Masło 120 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Pasta brokułowa:
  • ugotowane brokuły 250 g
  • Feta 150 g
  • Serek śmietankowy typu Almette 1/2 opakowania
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Pasta surimi:
  • 3/4 opakowania surimi
  • Mała cebula czerwona
  • Serek śmietankowy typu Almette 3/4 opakowania
  • Pieprz, sól do smaku
  • Czarnuszka łyżeczka
  • Pasta serowa:
  • Ser żólty tarty 150 g
  • Serek śmietankowy typu Almette 3/4 opakowania
  • Garść orzeszków ziemnych
  • Sól, pieprz do smaku
  • Chilli, szczypta kurkumy


Przygotowania zaczniemy od babeczek.

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche, które następnie schładzamy przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut - do ładnego zrumienienia babeczek. Kruche spody pozostawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy pasty.

Pasta brokułowa:

Ugotowany brokuł kroimy w drobniejsze kawałki. Kilka malutkich różyczek odkładamy na bok do przybrania. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę i całość blendujemy na w miarę gładką masę. Gdyby okazała się zbyt gęsta - można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.

Pasta surimi:

Paluszki surimi kroimy w drobną kosteczkę. Kilka większych kawałków pozostawiamy do ozdoby. Cebulę drobno szatkujemy. Dodajemy do surimi, łączymy z serkiem śmietankowym i przyprawami. Gdyby pasta okazała się zbyt gęsta, można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.

Pasta serowa:

Set trzemy na drobnych oczkach. Orzechy blendujemy na drobniejsze kawałeczki. Kilka orzeszków odkładamy na bok do ozdoby. Ser, orzeszki, przyprawy łączymy z serkiem śmietankowym. Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta gotowa.

Na wystudzone kruche spody za pomocą łyżeczki bądź rękawa nakładamy pasty. Ozdabiamy brokułami, surimi i orzeszkami.

Smacznego!
 

1 komentarz: