poniedziałek, 11 grudnia 2017

Wigilijna maślana kapusta z grochem.


Uwielbiam tą kapustę, lekko kwaśna, wyraźnie pikantna, z wypełniona aromatem masła. Przyznam, że nie robię jej tylko raz w roku - na wigilię. Gości na moim stole znacznie częściej.


  • 400 g grochu łuskanego
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1,5 cebuli
  • Pół kostki masła 
  • Sól, pieprz


Groch moczymy w wodzie całą noc. Następnego dnia wodę zlewamy, nalewamy świeżej na wysokość mniej wiecej 1-1,5 cm powyżej poziomu grochu. Gotujemy do miękkości, aż groch zscznie sie rozpadać. 

W tym czasie przepłukujemy kapustę, tylko troszkę, żeby nie straciła kwaskowatego smaku.  Szatkujemy drobno, zalewamy 0,5 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. 

Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła. 

Łączymy groch, kapustę i cebulkę.  Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Dodajemy resztę masła i gotujemy do momentu rozpuszczenia go.

Gotowe. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz