Natchnieniem do stworzenia tego banalnie prostego przepisu był głód. Tak. Głód jest najlepszym doradcą w kwestii wymyślania nowych smaków. Otworzyłam lodówkę, spojrzałam na jej zawartość i pomyślałam: zjem cię sałatko. Osobiście uwielbiam połączenie smaków wytrawnych i słodkich. Oczywiste więc było dla mnie użycie miodowego dressingu.
- Rukola 1-2 garści
- Gorgonzola ok. 100 g
- Pomidorki koktajlowe 6-7 sztuk
- Prażony słonecznik ł1/2 łyżki
- Sezam 1/2 łyżki
- Składniki sosu: olej 2 łyżki
- Musztarda 2 łyżeczki
- Ocet winny 1 łyżka
- Miód 1 łyżka
- Sól
Rukolę przekładamy na półmisek. Układamy na niej pokrojony w kostkę ser i połówki pomidorków koktajlowych.
Składniki dressingu wlewamy do słoiczka. Zakręcamy i mocno potrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji.
Składniki sałatki polewamy sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem i sezamem.
Sałatka gotowa. Smacznego!
Składniki dressingu wlewamy do słoiczka. Zakręcamy i mocno potrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji.
Składniki sałatki polewamy sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem i sezamem.
Sałatka gotowa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz